No Label, Just Talent!

De volgende vraag speelt al een tijdje in mijn hoofd; “waarom proberen wel zoveel mogelijk mensen en zaken in hokjes te plaatsen, dan wel te labelen.”
In kleding kan ik mij een label nog wel voorstellen, dan weet je in ieder geval welke maat het betreft. Een label voor ingrediënten begrijp ik ook nog wel. Zo zijn er vast nog wel een aantal voorbeelden te bedenken.

Wat ik niet begrijp, is dat wij mensen, ook snel proberen te labelen, dan wel in een hokje plaatsen. Waar is het goed voor? Helpt dit om te kunnen rangschikken?
Krijg je een label, dan kom je daar waarschijnlijk nooit meer van af en met dat label komt ook vaak de beperking. Waarom kijken naar de beperking en waarom niet naar de mogelijkheden en kansen die dit wellicht biedt.

De reden waarom ik dit schrijf is, omdat ik de trotse bezitter ben voor drie hele mooie labels, hsp, hb en beelddenken. Wil je weten hoe ik daar achter gekomen ben en wat je ermee kunt lees dan mijn boek “de Droomprins en de Waarzegster, daar waar ziel en zakelijkheid elkaar ontmoeten”.

Ik was helemaal niet opzoek naar deze labels, ik kwam het tegen op mijn pad. Het is onderdeel van mijn DNA. Het geeft mij veel mogelijkheden en kansen.
“Aha, dacht ik”, als dit het dan is en ik weet wat deze labels inhouden en wat ik er mee kan, kom ik dan uit bij mijn
talent? Hoe gaaf is het dan als ik maximaal gebruik kan maken van mijn talent.

Kijkend naar talent, talentontwikkeling en wat er dan mogelijk is.
Maar wat is dan talent en hoe kom je er dan achter waar je talent ligt?
Hoe ga je om met talent, jouw talent en talenten in organisaties ?

Feit is dat;

  • 1 op de 10 werknemers heeft burn-out- of bore-out klachten
  • 1 op de 10 werknemers heeft depressieve klachten
  • 1 miljoen Nederlanders gebruikt antidepressiva
  • Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1
  • Vaak kunnen bedrijven talent niet binden
  • Talent wordt niet herkent in het onderwijs.

Bronnen: CBS,TNO, ArboNEd

De cijfers liegen er niet om en laten dus zien dat er vergeten wordt om optimaal gebruik te maken van talent, in al zijn hoedanigheid.
Kom in beweging ! Geef Talent de ruimte. Kom als organisatie of als leidinggevende in gesprek, luister, vraag en kijk naar kansen, dan ontstaan er nieuwe perspectieven. Geef talent vertrouwen en scharrelruimte, laat ze ontdekken! Weg met het labelen en de hokjes-gedachte, geef talent de ruimte en de kans. Op deze manier ontstaat er nieuwe vergezichten die voorheen verborgen bleven, zowel vanuit het mens- als organisatieperspectief.

No Labels, Just Talent!

Groet,
Wim