Het innerlijk kompas…welke koers zet jij uit ?

Ik kijk regelmatig het tv-programma van Floortje Dessing, Reis naar het eind van de wereld. Wat ik mooi vind aan deze afleveringen, is dat het volgen van je innerlijke kompas niet gekoppeld is aan leeftijd. Het gaat er om wat je drijft in het leven. Noem het idealen, dromen of verlangen. Hoe mooi is het als je dat kunt en wilt leven?

Het gaat om je hart volgen en daarmee je innerlijke kompas volgen. Wat is nodig om deze (vaak moeilijke) stap te zetten? Vaak gaat het om loslaten en anders vastpakken. Vaak is er een hevige gebeurtenis in je leven nodig om een wending te maken. Deze zorgt dan voor een nieuwe start of doorstart in je leven. Wat is nu die innerlijke drive die mensen activeert om hun leven anders in te richten, anders dan voorheen? Het gaat volgens mij om de waarom vraag.

Zo rond mijn 40ste, vlak voor de fase van terminale serieusheid, kwam ik tot de waarom vraag.

Waarom?
Waarom doe ik de dingen die ik doe? Waarom doe jij de dingen die je doet? Een vraag voor iedereen. Voor mij is het nu duidelijk. Het was een reis van 10 jaar. Tien jaar waarin ik bezig was om de juiste koers in te stellen op mijn kompas en deze koers ook te volgen. Daarbij ben ik menigmaal uit koers geraakt. Deze hele expeditie voelde voor mij als een reis naar het eind van de wereld.

‘You don’t always need a plan bro,  sometimes you just need balls’

Mijn kompas
Ik heb uitgevonden dat het mij gaat om inspireren, delen, verbinden en een bijdrage leveren. Ook vond ik uit wanneer mijn kompas van slag raakt en hoe ik dat kan hanteren. Ik had daar wel wat in te doen. Ik legde de verantwoordelijkheid vaak ergens anders, maar onder aan de streep had ik zelf wat te doen. De wil is daar heel belangrijk bij.

Jaqueline

Dit is wat ik altijd zie bij de mensen die écht een veranderingsproces doorlopen. Ze willen het anders en ze gaan ervoor, ondanks het feit dat ze niet precies weten hoe. Ze zijn bereid de onzekerheid aan te gaan. En juist uit die bereidheid om een tijdje door een soort ‘niemandsland’ te lopen, vinden ze hun éigen pad. Dit vraagt lef.

Ieders innerlijke kompas
Het innerlijke kompas bestaat voor mij uit innerlijk weten en intuïtie, gekoppeld aan talent. Wat mij betreft heeft iedereen zijn eigen koers. Maak je gebruik van je eigen kompas (talent), dan kun je je koers uitstippelen. De kunst is dan ook om te ontdekken wat je écht wilt en wat je écht drijft en waar je talenten liggen. Alleen dan kun je op je innerlijke kompas varen.

Vraag: hoeveel mensen hebben echt de ballen om een rigoureuze beslissing te nemen en te gaan voor dat wat hen echt drijft?

Hoofd als magnetisch veld
Mijn hoofd is jarenlang het magnetisch veld geweest waardoor ik mijn koers niet kon vasthouden. Het zorgde er continu voor dat ik van mijn koers af raakte. Ook dat hoort er geloof ik bij. Door te vertrouwen en mijn angsten een plek te geven heb ik geleerd om weer te vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie. Daardoor bleef mijn kompas stabiel. De reis die ik aflegde met de inktzwarte nachten, heeft er voor gezorgd dat ik het weer licht zag worden. Uiteindelijk heeft tegenslag mij gevormd. Ik besloot daardoor mijn hart te volgen.

Opdracht
Even weg van de gebaande paden.
Even terug naar de oorsprong.
Even terug naar het kind in jezelf.Je kijkt onbevangen de wereld in en ziet anders dan je geleerd hebt hoe je moet zien. Sta hier maar eens bij stil. Hoe zie je jezelf dan? Het kan zijn dat je verder van jezelf verwijderd bent geraakt dan je eigenlijk wilt…

Kompas naar de toekomst
In de toekomst hoop ik de wereld een beetje beter achter te laten dan dat ik hem heb aangetroffen. Het boek is daarin het begin van een reis waarbij het gaat om inspireren, bewustwording, talent en talentontwikkeling. Specifieker gaat mijn hart uit naar jongeren die op zoek gaan naar hun talent en onderdeel van de maatschappij worden. Ook als het een kwestie is van een lastige start, labels, inktzwarte nachten en naast de maatschappij staan. Ook dan, of juist dan. Alleen deze gedachte al, geeft mij heel veel energie. Energie die nodig is om de verbindingen aan te gaan en de beweging te starten.

Groet,
Wim

Wij maken gebruik van cookies!

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord dat deze website cookies plaatst op uw apparaat. Een cookie is een klein tekstbestand dat door de website wordt gebruikt om de website te laten functioneren en uw bezoek efficiënt te maken.

Klik op akkoord voor een volledig werkende website, of bekijk eerst de details op de detail pagina alvorens u akkoord gaat.